handproblem/ont i handen


Handledsproblem så som musarm

Handproblem/ont i handen kan ha flera olika orsaker. Musarm och karpaltunnelsyndrom är två tillstånd som vi kommer beskriva här.

Karpaltunnelsyndrom är lokaliserat till handen och man finner även orsaken i handledens trånga kanal, karpaltunneln, där medianusnerven blir klämd pga. tryck. Detta ger pirrningar och domningar i handen.

Musarm är däremot ett samlingsnamn för värk/stelhet i arm, nacke, axlar, handled och fingrar. Du kan ha ont i ett enskilt område eller i samtliga.


Musarm - Symtom och behandling


Symtom

Besvär från axlar, armbågen, underarmen, handleden eller handen i form av

 • Pirrningar i händer och armar, ibland en känsla av kyla eller värme
 • Dålig känsel
 • Koordinationssvårigheter
 • Stelhet i armen
 • Svaghet i hand och/eller underarm
 • Svårigheter att öppna och knyta handen
 • Allmän trötthet i arm och hand
 • Ömma muskler i ovanstående områden
 • Ömma och svullna händer särskilt på morgonen

Orsak

De små upprepade rörelserna i hand, fingrar och arm vid datorarbete är en orsak till musarm. Handens och armens muskler, senor, ligament och nerver blir uttröttade och överansträngda. Dessutom får handen en annorlunda ställning när du håller i muspekaren, ofta vinklad åt lillfingersidan. Även fingrarna blir spända i en onaturlig ställning.

Prova att hålla ena handen på underarmens översida så kommer du att känna hur musklerna rör sig under din hand när du rör fingrarna och handen. Alla dessa små rörelser deltar i utvecklingen av musarm.

Statisk arbetsställning, ofta med uppdragna axlar och huvudet framskjutet ökar risken att drabbas.

När senorna av någon anledning svullnar upp tar de således mer plats i kanalen och tryckökningen påverkar den lokala blodcirkulationen till nerven med pirrningar och domningar som följd.

Tillståndet kan bero på hormonella rubbningar som vid t.ex. struma. Under graviditeten ökar hormontillströmningen i kroppen vilket gör att det samlas mer vätska i kroppens vävnader vilket orsakar tryck på medianusnerven.

Besvären kan även bero på monotona/felaktiga rörelser såsom stickning, tunga lyft, gitarrspelande, fiolspelande, målning m.m. Besvären kan förvärras av arbete med vibrerande verktyg och ensidig tung handbelastning.

Behandling

Icke akut fas

Massage, värmebehandling, gymnastikövningar förstärka handleden t.ex. krama en liten gelboll i handen. Manipulationbehandling av handleden för att återskapa fullgod rörlighet samt Inlärning av nya rörelsemönster. Många sover med inåtböjda händer och det kan då vara bra med handledsskena på natten. Det finns att köpa på apoteket.

Akut fas

När domningar, värk samt handens funktion är störd och när ovan nämnda behandlingar inte har hjälpt krävs det operation.

Kiropraktorn behandlar funktionsstörningar i rörelseorganen för att återskapa bästa möjliga rörelsefunktion i leden. Kroppen bygger på balans. En störning från den normala rörelsen ger upphov till slitage i leder och ligament.

Behandling

En behandling är ett teamwork mellan dig och kiropraktorn. Vi behandlar och ger dig råd om övningar du kan göra hemma. Börja med att ändra det du kan på arbetsplatsen. Det finns en mängd olika hjälpmedel för att inte behöva använda den vanliga musen. Ta kontakt med en ergonom om det finns en sådan på din arbetsplats.

Kiropraktisk behandlingen av musarm ger goda resultat. Vi gör en noggrann undersökning av alla muskler och leder som är involverade i musarm- nacke, axel, armbåge, handled och fingrar. Vi behandlar leder och muskler både med manipulationsbehandling och muskelbehandling för att öka funktion och rörlighet i områdena.

Prognosen är god, såvida du inte fortsätter med monotona/felaktiga rörelser och att du gör de övningar som din kiropraktor rekommenderar.

Kiropraktorn behandlar funktionsstörningar i rörelseapparaten för att återskapa bästa möjliga rörelseapparaten i leden.

Karpaltunnelsyndrom (CTS)


Karpaltunnelsyndrom är en vanlig åkomma som främst drabbar medelålders och äldre kvinnor. Det är inte heller sällsynt hos kvinnor i senare delen av graviditeten. Karpaltunnelsyndrom är ovanligt hos män och yngre men kan förekomma i alla åldrar.

Symtom

 • Domningar och stickningar ut i fingrarna (förutom lillfingret)
 • Man vaknar av att handen "sover". Att röra och skaka på handen ger lindring
 • Kraftlöshet, det är svårt att greppa t.ex. ett mjölkpaket
 • Vid svårare fall kan besvär med fumlighet, känselnedsättning förekomma
 • Det kan vara svårt att böja handen upp eller ner, värst nedåt

Orsak

Handens huvudnerv, medianusnerven, går till tumme, pekfinger, långfinger och halva ringfingret. Därav pirrningar och domningar just i dessa fingrar.

Karpaltunneln är en trång kanal i handleden där botten är ben och dess tak är en kraftig bindvävsplatta. Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd som uppstår när mediananusnerven, som löper tillsammans med nio böjsenor i tunneln, påverkas av yttre tryck.