höftproblem/ont i höften

Höftproblem/ont i höften kan ha flera orsaker och kan visa sig på många olika sätt. Ont på utsidan av höften kan vara inflammation i en slemsäck som ligger mellan ben och muskel. Detta kan man få vid överansträngning t.ex. om du ökat din träning för snabbt och hårt. Det kan även vara en obalans mellan olika muskelgrupper. Ibland kan man finna ett samband mellan ont i höften och ryggproblem, knäproblem och fotproblem.

Höftproblem så som höftsmärtor

Ont i ljumsken kan hänga ihop med felställning av rygg och höft. Det kan även vara ett tidigt tecken på artros i höften. En god funktion i höftleden med en bra rörelse är viktigt för att förebygga eller bromsa upp artrosen.

Eftersom kroppen är som en lång länk av leder, muskler, senor och ligament så kommer strukturer ovanför och under det onda området med stor sannolikhet att också påverkas. Det gäller alla ledområden vi beskriver här.

Kiropraktorn behandlar funktionsstörningar i rörelseapparaten för att återskapa bästa möjliga rörelsefunktion i leden. Kroppen bygger på balans. En störning från den normala rörelsen ger upphov till slitage i leder och ligament.


En pilotstudie utförd på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan och publicerad i den vetenskapliga tidskriften "Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics" visar att kiropraktisk behandling kan ha god effekt på artros i höften. Författarna till studien är Pernilla Thorman och Alexander Dixner, båda kiropraktorer.